گفتوگوی ایمنا با نایبرئیس انجمن اقتصاددان ایران:
یارانه نوعی پرداخت انتقالی است. پرداخت انتقالی، شامل یارانه یا مالیات میشود که هر دو ابزاری برای توزیع مجدد درآمد و کاهش فاصله طبقاتی و تأمین هزینه کالاهای عمومی است. بنابراین یارانه باید پرداخت شود؛ اما چگونگی پرداخت آن نیز اهمیت بسیاری دارد.»
به گزارش خبرنگار ایمنا، بسیاری معتقدند پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی منجربه شکلگیری رانت و فساد گسترده در کشور شده و نتوانسته است از زیان مصرف کننده جلوگیری کند. بر این اساس به نظر میرسد ارز دولتی به جایی که مد نظر دولت بود، اصابت نمیکرد. در واقع قرار بود اگر با این ارز گندمی خریداری میشود در اختیار مصرف کننده قرار بگیرد، اما متأسفانه در بسیاری از موارد، ارز تخصیصی و در واقع بخشی از خرید انجام شده به وسیله قاچاق از کشور خارج میشد. ارز ۴۲۰۰ تومانی شرایط خوبی نداشت و لازم بود اقدامات لازم برای ساماندهی آن انجام شود.
حذف یارانه، مستلزم حفظ قدرت خرید جامعه است و راهکارهای جبرانی برای کاهش ارز ۴۲۰۰ تومانی با نظارت و مکانیزمهای جدید باید به کار گرفته شود. کنترل نرخ تورم پیششرط حذف یارانههای ارزی است. اقتصاددانان برای ساماندهی به این شرایط راهکارهای متفاوتی ارائه میدهند. برخی معتقدند اقتصاد باید آزاد بوده و نظام بازار تعیین کننده قیمتها باشد و برخی نیز نظام فعلی پرداخت یارانهها را صحیح میدانند و فقط نحوه مدیریت آن را نقد میکنند. در این خصوص و برای یافتن راهکاری عملی در شرایط فعلی اقتصاد ایران گفتوگویی با فرشاد پرویزیان، نایب رئیس انجمن اقتصاددانان ایران داشتیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید: