شکایت از چک ثبت نشده در سامانه صیاد، در صورتی که چک از نوع چک های صیادی باشد، تحت عنوان یک سند تجاری، امکان پذیر نبوده و دارنده صرفا می تواند با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و ارائه دادخواست، برای مطالبه وجه مندرج در چک، به عنوان یک سند عادی غیرتجاری اقدام نماید. ضمنا، ثبت نکردن چک جدید در سامانه صیاد، جرم نمی باشد.
یکی از تکالیفی که قانون صدور چک جدید، در رابطه با صدور و انتقال چک، بر عهده افراد گذاشته، لزوم ثبت چک صیادی در سامانه صیاد بوده که البته، گیرنده چک نیز باید با مراجعه به همین سامانه، برای استعلام و تایید چک دریافت شده، اقدام نماید.
با این وجود، گاهی صادرکننده از ثبت چک در سامانه، خودداری کرده و گیرنده نیز بدون توجه به این مساله، چک را دریافت می کند. در این صورت، این سوال مطرح می گردد که آیا شکایت از چک ثبت نشده، امکان پذیر است؟ هرچند، پاسخ کلی این سوال، مثبت بوده، اما نحوه پیگیری جرم ثبت نکردن چک جدید، تابع مقررات خاصی بوده که کاملا متفاوت از دعاوی مربوط به چک برگشتی می باشد.
آیا ثبت نکردن چک جدید جرم است
قانون جدید چک، با نوآوری های خود، توانسته بخش مهمی از مشکلات این سند تجاری را حل کرده و آمار چک های برگشتی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. اما، در رابطه با مقررات این قانون نیز مشکل جدیدی بروز کرده که البته نه نشات گرفته از خود قانون، بلکه ناشی از ناآگاهی افراد نسبت به قانون جدید صدور چک می باشد که این مشکل، مساله شکایت از چک ثبت نشده و نحوه پیگیری جرم ثبت نکردن چک جدید می باشد. بنابراین، این سوال برای بسیاری از دارندگان، چک ثبت نشده مطرح می گردد که آیا ثبت نکردن چک جدید جرم است؟
برای پاسخ به این سوال، لازم است که به دو قانون، مراجعه شود: قانون صدور چک جدید با آخرین اصلاحات آن( به عنوان قانون خاص مرتبط با چک) و قانون مجازات اسلامی(به عنوان قانون عامی که برای اعمال مجرمانه، تعیین مجازات می کند).